-->

Jezero Jasna

Še ena ideja za zanimiv in razgiban izlet…. Cel teden nam misli uhajajo v zgornjesavsko dolino. Pot nas vodi po avtocesti do izvoza Hrušica – Kranjska Gora. Zavijemo proti Kranjski Gori.

Najprej se ustavimo pri spomeniku Jakoba Aljaža ki z roko kaže na vrhove v Julijskih Alpah, ki so vidni z Dovjega. Vrhovi so naslednji: Macesnovec, Dimniki, Luknja peč, Rjavina, Črna gora, Triglav, Cmir, Triglavska severna stena, Grančišče in Stenar. Bil je zaslužen za izgradnjo koč na Kredarici in v Vratih, stolpa na Triglavu in poti v Julijskih Alpah. (več – tukaj)

Pot nas vodi naprej skozi Gozd Martuljek do Kranjske Gore znano zimsko športno središče. Kranjska Gora je z bližnjimi vasmi Podkoren, Rateče, Gozd Martuljek pomembna tako v letnem, kot tudi zimskem turizmu.

Najprej se ustavimo pri jezeru Jasna, ki je ime dveh med seboj povezanih umetnih jezer. Lepo urejena okolica nas je kar vabila, da se sprehodimo okoli jezera in opazujemo okoliške vršace. Zanimiv je razgledni stolp, kjer vam razgled omogoči pogled na celotno podobo jezera. Poskrbeli so za veliko število klopic in manjših »pomolov« za posedanje ali nastavljanje sončnim žarkom, v smeri proti Vršiču pa lepo urejene travnate površine, kjer lahko uživate na »dekci« v prijetni družbi. Tukaj resnično lahko pozabite na vsakdanje skrbi in uživate naravnem okolju Julijskih alp. (več – tukaj)

Skoraj bi pozabili omeniti Kneippovo pot, ki smo jo opazili ob sprehodu ob jezeru. Voda ima v hidroterapiji velik pomen, saj služi kot medij, ki z dražljaje preko kože vplivajo na celoto telo in živčni sistem. Znano je, da hoja po hladni vodi poživlja telo, pomaga krepiti imunski sistem ter blaži učinke stresa. (več – tukaj)

Izlet nadaljujemo naprej proti prelazu Vršič, najvišji cestni prelaz (1611n.m.v.). Ruska cesta, ki je bila grajena v prvi svetovni vojni (več – tukaj)

nas pripelje do Ruske kapelice spomeniku iz časa prve svetovne vojne. Ruska kapelica je postavljena v spomin na trpljenje tisočev in na smrt več sto ruskih ujetnikov. Ob njej je manjše grobišče. Umrli Rusi so večinoma pokopani v grobnici levo od kapelice. Kot nagrobnik je postavljena kamnita piramida z napisom v cirilici Synam Rossii (Sinovom Rusije). Do kapelice vodi stopnišče, ob njem je ruski grob s pravoslavnim betonskim križem. (več - tukaj)

Zapeljemo se še malo višje, da si lahko ogledamo čudovito Prisankovo okno najbolj znano  naravno okno v Julijskih Alpah in ena največjih naravnih odprtin na Slovenskem. Visoko je okoli 80 m in široko okoli 40 m. Nastalo je z udorom, ki se je s preperevanjem večal v sedanjo odprtino. (več - tukaj)

Tukaj pa smo za danes zaključili kratek vendar čudovit izlet v osrčje Julijskih alp. Ker nas je narava Kranjske Gore z okolico navdušila smo se odločili, da se kmalu vrnemo.

(Google Geocoding API error: You are over your quota.)

Top ogledi

Ponudniki malic - klikni

Nagradne igre - klikni

TOP 10 - klikni

Uporabi zemljevide kot navigacijo - klikni

Največkrat obiskano - klikni